8 vinkkiä vauvan minimalistiseen vaatekaappiin

Miksi vauvan vaatteita pitäisi hankkia minimalistisesti? Silloin kaikki vaatteet ovat varmasti käytössä eikä mikään ole turhaa. Säästät rahaa ja ympäristöä. Vaatteet mahtuvat pienempään tilaan ja niitä on helpompi pitää järjestyksessä. Pyykkivuori ei kasva liian isoksi.

Tässä omat vinkkini kahden lapsen äitinä:

1. Älä osta paljon vaatteita etukäteen.

Todellisen tarpeen näkee paremmin sitten, kun vaatteet ovat käytössä. Sitten tietää, kuinka paljon vauva puklaa ja kakkaa ja millä määrällä vaatteita pärjätään. Vaatteita on helppo hankkia tarvittaessa ja vaatteita tulee usein myös lahjana.

En hankkinut juurikaan vaatteita esikoiselle. Sain sukulaisilta ja tutuilta paljon sekä uusia että käytettyjä vaatteita. Nyt tuttavapiirissä ei ole vauvoja, joilta tulisi pieniksi jääneitä vaatteita, ja halusin muutenkin tällä kertaa hankkia vaatteet itse.

Sukulaisille voi myös sanoa etukäteen, että pyrimme pärjäämään mahdollisimman vähällä määrällä vaatteita, joten niitä ei toivota lahjaksi. Tai voit kertoa, että minkälaista vaatetta ja mitä kokoa voi ostaa jos välttämättä haluaa.

2. Hanki käytännöllisiä ja helposti puettavia vaatteita.

Meillä on sisävaatteina käytössä pelkästään trikoisia bodeja, housuja ja unihaalareita. Muut vaatteet esim. paidat, farkut ja hupparit ovat mielestäni vauvoilla epäkäytännöllisiä ja ne jäisivät käyttämättä. Aion käyttää vain bodeja paitoina, kunnes vauva oppii kävelemään. Kun vauva ei vielä kannattele päätään, kietaisubodyt ovat parhaita.

Lisäys 11.3.22: Meillä 56 koossa oli pelkkiä kietaisubodeja, 62 koossa oli molempia, koot 68 ja 74 tavallisia bodeja ja koossa 80 oli pari trikoopaitaa bodien lisäksi. 86 koon bodyt ovat olleet turhia. Taaperolla on niin vauhti päällä kokoajan että bodyn nepparit jäävät aina laittamatta kiinni.

3. Älä hamstraa pienikokoisia vaatteita.

Pienikokoisimmat vaatteet ovat vain lyhyen aikaa käytössä. Itse en ole ostanut kokoa 50 ollenkaan, koska tiesin että vauvasta tulee isokokoinen. Koko 56 on jäänyt pieneksi parissa viikossa. 68 on ensimmäinen koko, joka on vähän pitempään kuin 1-2 kuukautta käytössä.

Näillä mentiin ensimmäinen kuukausi.

4. Suosi tuplakokoja.

Tuplakokoisissa vaatteissa on yleensä ratkaisuja joiden ansiosta vaatetta voi käyttää pidempään, esim. tuplanepparit tai pidemmät helposti käärittävät hihat tai lahkeet.

5. Älä tuijottele liikaa kokolappuja.

Vaikka kokolapun mukaan vaate olisi liian pieni tai liian iso, vaatetta voi aivan hyvin käyttää jos se ei ole tiukka eikä vauva huku siihen. Itse käytän vaatetta vauvalla siihen asti, että pukiessa huomaa sen olevan pieni.

6. Suosi samoja värejä kuin talouden useimmiten pestyssä pyykissä.

Meillä muut perheenjäsenet pukeutuvat tummiin väreihin. Kun vauvan vaatteet ovat myös tummia, ne voi pestä samassa koneellisessa eivätkä ne loju likaisena pyykkikorissa niin kauaa.

Vauvan minimalistinen vaatekaappi
Suosimme tummia vaatteita myös vauvalla.

7. Pidennä vaatteiden pesuväliä.

Näin ei tarvitse olla niin isoa vaatevarastoa. Pienet puklutahrat eivät haittaa. Isommat puklut voi pesaista kauluksesta lavuaarissa ja laittaa kuivumaan. Jos vauva puklaa paljon, pidä harso lähellä. Meillä on pieniä harsoja, joita pidämme vauvan leuan alla syömisen jälkeen. Se on pelastanut monelta vaatteiden vaihdolta.

Varmista, että vaippa on hyvin, jotta se ei vuotaisi niin herkästi (pojalla katso, että pippeli osoittaa alaspäin). Jos yöllä vaippa aina vuotaa, ota yöksi isompi vaippakoko käyttöön.

Kun vauva aloittaa kiinteät, käytä ruokalappua kaukalolla ja sormiruokaillessa hihoilla. Pienet ruokatahrat voi pyyhkäistä kostealla pyyhkeellä.

Pidä harso leuan alla puklujen varalta.

8. Huomioi vaatteen elinkaari ja myös sen seuraava käyttäjä.

Edellinen kohta liittyy myös tähän. Vaate ei kulahda niin nopeasti, kun sitä ei pyöritä pesukoneessa niin paljon. Käsittele kakka- ja ruokatahrat tuoreina niin ne eivät pinty. Aurinko on hyvä tahranpoisto oransseille tahroille. Korjaa vaatteita mahdollisuuksien mukaan. Käytä hajusteetonta pesuainetta.

+ Ekstravinkki: Jos aiot myydä vaatteet kirpputorilla eteenpäin, suosi merkkejä jotka menevät hyvin kaupaksi. Useat nettikirpparit eivät suostu ottamaan myyntiin henkkamaukkaa ja markettimerkkejä.

Siinäpä minun neuvoni, toivottavasti tämä inspiroi jotakuta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.