Mitä tarvikkeita vauvallamme oli ja mitä ne maksoivat?

Olen kerännyt ensimmäisen vuoden aikana listaa hankinnoista ja kirppismyynneistä ja nyt täytyy tehdä niistä tänne kooste, kun vauvavuosi on vielä hyvin muistissa. Niin hyvin kuin valvottujen öiden ja ruuhkavuosien myötä voi muisti toimia…

Lapsillamme on 7 vuoden ikäero, joten esikoisen vauvavuodesta oli jo aikaa. Olin säilyttänyt esikoiselta vain pienen määrän vaatteita ja muutaman tarvikkeen. Opin kuitenkin esikoisen vauva-ajalta, että vauvatavaraa löytyy käytettynä todella hyvin. Tavoitteeni oli hankkia myös kuopukselle kaikki käytettynä. Saimme paljon lahjoja, sekä uusia että käytettyjä. Uutena ei tarvinnut ostaa kuin muutama tavara, joiden hankinnalla oli lyhyt varoitusaika tai joita ei meinannut löytyä käytettynä.

Tähän postaukseen en sisällytä vaatteita tai imetykseen liittyviä tarvikkeita, niistä kirjoitan myöhemmin. Suluissa lukee, paljonko jäin plussalle tai miinukselle, jos olen myynyt tavaran eteenpäin.

Meille tarpeelliset tarvikkeet:

Liikkuminen

Yhdistelmävaunut, turvaistuin ja telakka 100€
Ostin Brio Smile-setin työkaveriltani. Settiin kuului ratasosa, istuinosa, vaunukoppa, turvakaukalo, telakka, sadesuojia ja hyttyssuoja. Uusin vastaava malli Britax Smile 4-setti maksaa uutena noin 1400 €, joten säästimme pitkän pennin. Setti on ollut käytössä tosi kätevä.

Makuupussi 0 € (+Varamakuupussi -11,90 € (-6,90€))
Meillä on tallessa esikoisen äitiyspakkausmakuupussi, ja se oli käytössä vaunuissa makuupussina ja sohvalla ja lattialla alustana. Koska vauva oli kova puklaamaan makuupussin märäksi, ostin myös toisen varalle tori.fi kautta vitosella (plus postikulut). Myin sen jo eteenpäin samaan hintaan.

Nukkuminen

Pinnasänky 80 € + patja 15 €
Halusin ehdottomasti mustan pinnasängyn ja hetken tori.fi metsästämisen jälkeen sellainen löytyi 80 eurolla. Jos värillä ei ole väliä, pinnasänkyjä löytyy huomattavasti halvemmallakin. Patja löytyi paikallisen Facekirpparin kautta.

Petivaatteet 7,99 €
Ostin Ikeasta kaksi muotoonommeltua pinnasängyn lakanaa ja saimme yhden vauvan pussilakanasetin lahjaksi. Peitto on minun vanha, mutta se ei ole ollut juurikaan käytössä.

Itkuhälytin n. 60 €
Päiväunille olemme nukuttaneet vaunuissa ulkona ja itkuhälytin on ollut tarpeellinen.

Swaddle up-kapalopusseja 30 € (+13€)
Kapalopussi rauhoitti vauvan unet eikä hän enää säpsähdellyt hereille niin paljon. Ostin tori.fi kautta edullisesti kolme kapalopussia kolmellakympillä. Sain kaupan päälle yhden missä oli reikä, ja äitini korjasi sen. Sitten kun vauva oppi kääntymään, myin kapalopussit voitolla eteenpäin.

Unipussi 10 €
Kapalopussien jäätyä pois käytöstä ostin käytetyn unipussin muistaakseni noin kympillä. Se on vieläkin käytössä joka yö.

Syöminen

D-vitamiinisuihke 15,50 € / 100 päivää = 62 €
Vauvan masu ei tykännyt D-vitamiinitipoista ja suihke on ollut muutenkin kätevämpi antaa.

Kaksi lasista tuttipulloa 14 €
Ostin kaksi Twistshaken lasista mustaa tuttipulloa, yksi olisi riittänyt. Puoliso syötti vauvalle korviketta silloin kun minulla oli vapaailta tai olin sairaalassa. Eivät menneet torissa heti kaupaksi, niin lahjoitin nämä Kierrätyskeskukselle.

Harsoja 28,60 €
Ostin isyyspakkaukseen kolme harsoa kotimaiselta yritykseltä puolisoni väreissä, 25,60 € postikuluineen. Lisäksi sain pinon harsoja roskalavaryhmän kautta ja sitten saimme niitä vielä lahjaksi. Ostin vielä käytettynä pari kivanväristä harsoa kolmella eurolla. Harsoja oli aimo pino, mutta oli niillä käyttöäkin. Meidän vaavi oli kova puklaamaan ja hänellä oli kokoajan harso leuan alla. Käytimme niitä myös ruokalappuna. Osan muistaakseni myin vitosella, osan lahjoitin eteenpäin ja loput ovat meillä vielä käytössä kestotalouspaperina.

Syöttötuoli 0 € (+ maali)
Sain pikkuveljeni vanhan syöttötuolin äidiltäni, ja puolisoni maalasi sen mustaksi.

Valjaat 12,50 €
Nämä menimme hakemaan Prismasta kun mielenterveyteni ei enää kestänyt syöttötuolissa seisomaan nousemista.

Nuk Evolution Mini Magic taikamuki 0 €
Äitini osti tällaisen lahjaksi, ja tämä on ollut ihan paras. Taapero juo taikamukista itse kuin normaalista mukista mutta vaikka sen heittäisi lattialle niin juomat ei ole pitkin lattioita.

Kodinhoitohuoneen vaipanvaihtopiste ja roskalavaryhmästä saatu hoitoalusta

Vaipanvaihto ja hygienia

Kertakäyttövaipat 0,19-0,33 € per vaippa (vuoden aikana satoja euroja).
Kertakäyttövaipat oli meille helpompia kuin kestovaipat. Emme ole ostaneet halvinta, koska Muumi Baby-vaipat ovat olleet parhaat ja ne ovat hiilineutraalit.

Kestovaipat 18,80 € (-11,80€)
Ostin yhden uuden kestovaipan kokeiluun 9,90 € ja saimme lisäksi ystävältä 7 käytettyä kestovaippaa. Osakestoilimme vauvavuoden oman jaksamisen mukaan. Kun ne jäivät pieneksi, myin ne 7 eurolla nettikirpparilla ja ostin muutaman isomman kestovaipan käytettynä, ja osakestoilu jatkuu. Jokainen kestovaipan käyttökerta on säästöä.

Kosteuspyyhkeet 0,03 € / kpl
Laiskoina käytimme alussa enimmäkseen kosteuspyyhkeitä vaipanvaihtoon, kunnes vauva ei enää pysynyt hoitoalustalla ja vedellä peseminen oli helpompaa.

Vauvan pesuaine, iso pönikkä perusrasvaa ja Bepanthen, n. 44 €
Alussa tarvitsimme pesuainetta pumppupullossa vaipanvaihtopisteelle. Pesuaineesta on vieläkin puolet käyttämättä, koska yleensä olemme käyttäneet pesuihin pelkästään vettä. Vaippaihottumaan käytimme Bepanthenia ja kuivalle iholle apteekin rasvaa. Putsailuihin käytimme tavallisia pumpulipuikkoja ja kestovanulappuja, jotka meiltä löytyvät muutenkin.

Kynsisakset 0 €
Minulla on vanhat Fiskarsin kynsisakset joiden alkuperää en muista.

Leikkiminen

Leikkikaari -20€ (-5€)
Ostin tori.fi kautta puisen leikkikaaren, johon sai ripustettua myös omia leluja . Se viihdytti vauvaa hyvin ne muutamat kuukaudet kun hän pötkötteli lattialla. Myin 5 € halvemmalla eteenpäin.

Lelut 0€
Olemme saaneet kivoja puuleluja lahjaksi, suurin osa käytettyjä joka ilahduttaa itseä. Esikoiselta on tallessa puinen leikkikeittiö ja leikkiautoja. Äitini osti kirpparilta lahjaksi Dubloja.

Yhteensä välttämättömiin tarvikkeisiin (pl. kertakäyttövaipat ja kosteuspyyhkeet)
=514, 79 €
Tähän mennessä tulleiden myyntien jälkeen 446,79 €, n. 37 € / kk

Kivoja mutta olisi pärjännyt ilmankin

Liikkuminen

Kaukalopussi 20 € (0€)
Tammikuisella vauvallamme kaukalopussi oli kätevä automatkoilla ensiviikot, mutta sitten se alkoi olla jo liian kuuma. Maaliskuussa myin sen eteenpäin samalla hinnalla mitä maksoinkin.

Nukkuminen

Sivuvaunusänky ja patja 120 € (-20 €)
Emme uskaltaneet pitää vauvaa öisin välissämme ensimmäisinä kuukausina, mutta halusin kuitenkin pitää hänet lähellä. Löysin tori.fi kautta Troll Bedside Cribin patjoineen 120 eurolla. Kun vauva oppi liikkumaan, sänky jäi käyttämättä ja myin sen eteenpäin 100 eurolla. Sivuvaunun olisi saanut myös ottamalla pinnasängystä laidan pois, mutta meidän makuuhuoneessa pinnasänky ei mahdu sängyn viereen.

Sivuvaunusänky, lahjaksi saatu pussilakanasetti ja pari pehmolelua kuvaussomisteena

Syöminen

Lattiasuoja syöttötuolin alle 22,80 €
Helpottaa sormiruokailijan sotkujen siivousta mutta ei välttämätön.

Vaipanvaihto ja hygienia

Vaipanvaihtoalusta 0 €
Sain roskalavaryhmän kautta. Alustana olisi käynyt myös esim. pyyhe.

Amme 0 €
Meillä oli pikkuveljeni vanha kylpyamme, mutta pesu onnistuu suihkussakin.

Vauvapyyhe 0 €
Meillä on tallessa esikoisen vanha vauvapyyhe. Voisi hyvin myös käyttää normaalipyyhettä.

Potta 0 €
Tämän hain roskalavaryhmän kautta ilmaiseksi, mutta Touhotin ei ole suostunut siinä vielä istumaan. Myöhemmin toki varmasti tarpeellinen, mutta ei olisi tarvinnut hankkia vielä.

Leikkiminen

Koliikkikeinu 0€ (+30€)
Esikoisella oli koliikki ja haaveilin koliikkikeinusta, mutta minulla ei ollut varaa sellaiseen. Nyt kun odotin toista vauvaani, äitini muisti haaveeni ja osti meille yllätyksenä hienon kaukosäätimellä toimivan keinun lahjaksi. Kuopuksella ei kuitenkaan ollut koliikkia, ja hän vietti keinussa aikaa melko vähän. Keinu toimitti kuitenkin tarvittaessa sitterin virkaa ja viihdytti vauvaa esimerkiksi silloin kun minun piti päästä vessaan. Kun vauva lähti liikkeelle, myin keinun torissa 30 eurolla.

Vauvalelut 4,5 €
Ostin musta lammas-helistimen, muuten kaikki vauvalelut olivat lainassa äidiltäni.

Pehmolelut 43,9 €
Törsäsin pariin ihanaan pehmoleluun (lepakko ja lohikäärme) vaikka esikoisella olisi kyllä pehmoleluja pikkuveljelle jaettavaksi.

Purulelut 2,4 €
Ostin yhden purulelun ja niitä tuli lahjaksi, mutta purulelut eivät ole juurikaan kiinnostaneet meidän pientä.

Kirjat 9,90 €
Ostin Ripaus taikaa- sarjan pahvikirjan ja saimme pari saman sarjan kirjaa myös lahjaksi. Olemme ahkeria kirjaston asiakkaita ja kirjojen omistaminen ei ole välttämätöntä.

Keinuhevonen 0 €
Olen säilyttänyt serkkuni vanhan keinuhevosen joka oli myös esikoisella käytössä. Eniten iloa siitä on 1-2-vuotiaana.

Yhteensä 203,5 € ja tähän mennessä tulleiden myyntien jälkeen 73,5 €

Mitä hankimme mikä osoittautui turhaksi

Liikkuminen

Kantoliina -30 € (0€)
Kantoliinaa ei tullut käytettyä kertaakaan. Ostin tori.fi kautta ja myin sen eteenpäin samaan hintaan.

Kantoreppu 10 €
Ostin torista Manducan kantorepun, jota olen käyttänyt kaksi kertaa. En ole silti vielä myynyt pois.

Liberon vaippakassi 0 €
Haimme Liberon ilmaisen vaippakassin jossa oli joitain tuotenäytteitä, joista suurin osa kyllä oli meille turhia. Kassia käytimme jonkin aikaa hoitokassina, mutta se meni niin helposti likaiseksi että aloimme käyttää tavallista reppua.

Nukkuminen

Matkasänky -5 €
Emme ole pahemmin reissanneet ja yökyläreissulla vauva nukkui vaunukopassa. Ostin halvan käytetyn matkasängyn ajatuksena, että laitan hyttysverkon sen päälle ja vauva hengailee siinä takapihalla ollessa. Ulkona ollessa vauva kuitenkin yleensä mönki vain viltillä tai nurmikolla. Sänky lojuu varmaan autokatoksen nurkassa…

Syöminen

Syöttötuolin pehmuste (0 €)
Äitini osti pehmusteen lahjaksi, mutta se vain keräsi ryönää, piti pestä vähän väliä ja meni nopeasti rikki.

Ruokailualusta 5 € (-2 €)
Hetken mielijohteesta ostin vilttikirppikseltä silikonisen ruokailualustan, jonka totesin turhaksi. Helpompaa vain pyyhkiä pöytä kuin lisäksi pestä alusta. Sain myytyä kolmella eurolla eteenpäin.

Ruokailuvälineitä -16,90
Ostin tori.fi kautta setin jossa oli muovinen ruokalappu, aterimia, nokkamukeja, maistelututti ja mehujäämuotit. Mikään näistä ei ole ollut käytössä. Syötimme ruoan metallisilla pikkulusikoilla, kunnes siirryttiin pelkästään sormiruokailemaan.

Hihallinen ruokalappu 6,99 €
Ikean hihallinen ruokalappu oli tähän mennessä turha ostos. Taapero inhoaa kaikkia ruokalappuviritelmiä joten hän ruokailee yleensä vaippasillaan ja sen jälkeen suihkuun.

Smoothiepussit -10 €
Hain vaunulenkillä tori.fi bongaamani smoothiepussit. Alkuinnostuksen jälkeen ei ole tullut käytettyä, olemme ostaneet vain valmiita smoothieita. Valmiissa smoothieissa etuna on säilyvyys lämpimässä, sopiva koostumus (ei sotke niin paljoa) ja tietenkin helppous.

Tutit -32,2 €
Ostin mustan hienon silikonihelmisen tuttinauhan ja muutamia erimallisia tutteja. Esikoisen kohdalla tutti oli pelastus ja oletin, että kuopuksemmekin tulee käyttämään tuttia. Synnäriltä asti sitkeästi yritimme, mutta tutti ei vaan kerta kaikkiaan pysynyt vauvan suussa kuin muutaman kerran. Lahjoitin kaikki eteenpäin, osan käyttämättömänä.

Yhteensä 116,09 ja tähän mennessä tulleiden myyntien jälkeen 83,09 € kankkulan kaivoon.

Yhteensä ensimmäisen vuoden vauvantarvikkeisiin käytimme siis 834,38 € n. 69,5 €/kk.
Tähän mennessä tulleiden myyntien jälkeen 603,38, n. 50 €/kk
Ja tähän ei sisälly kertakäyttövaipat, korvikkeet tai ruoat.

Pääsimme verrattain halvalla, joten pistää miettimään, mitä nämä summat olisivat, jos olisimme ostaneet kaiken itse uutena! Vauvantarvikkeisiin pystyy upottamaan ihan tolkuttomasti rahaa, monesti aika turhamaisista syistä. Itsekin käytin rahaa joihinkin asioihin tyydyttääkseni turhamaisuuttani, mutta useimmiten puhtaasti laiskuudesta. Toki vauvavuosi on raskas ja arkea helpottaviin asioihin panostaminen on ihan perusteltua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.