Vastasyntyneen minimalistinen vaatekaappi

Kuinka paljon vaatteita vauva tarvitsee? Omasta mielestäni ei paljoa.

Meidän vauvan koon 56 vaatteet:

  • 6 kietaisubodya
  • 2 housut
  • 1 unihaalari

Näiden lisäksi ollut käytössä 2 villasukat ja 2 myssyä.

Vauvan minimalistinen vaatekaappi

En hankkinut koon 50 vaatteita ollenkaan, koska tiesin että vauva tulee olemaan isokokoinen. Suvussani kaikki vauvat ovat olleet isoja, esikoiseni mukaanlukien. Ja niin kuopuskin oli syntyessään 53 cm pitkä. Suurin osa bodeista on tuplakokoa 50/56. Takarivin valkoiset bodyt jäivät jo pieniksi jo noin kuukauden ikäisenä ja otin koon 62 käyttöön, mutta eturivin kaksi sinistä bodya ovat vielä käytössä 6 viikon ikäisenä. Niissä on haaraosassa tuplanepparit joka selkeästi antaa lisää käyttöaikaa.

En jaksa kierrellä fyysisillä kirppareilla vaan shoppailen nettikirppareilla. Kaikki kuvan vaatteet on ostettu vähänkäytetty.fi, paitsi unihaalari ja siihen sopiva myssy ovat esikoiseni vanhat. Vihreät villasukat saimme synnäriltä ja mustat junasukat ovat työkaverini tekemät. Lisäksi meillä on talvivauvalle ulos mennessä päälle puettavaa kirpparisivustolta ostetut merinovillahaalari ja kypärämyssy, synnäriltä saatu villamyssy, työkaverin neulomat mustat tumput sekä tori.fi kautta ostettu kaukalopussi. Toppahaalarikin löytyy mutta sille ei ole ollut käyttöä.

Vaatevalinnoissa ekologisuuden lisäksi ensisijalla on helppous. Vastasyntyneelle nepparilliset kietaisubodyt ovat mielestäni ihan ehdottomat. Unihaalareita olisi voinut olla enemmän, koska varsinkin vetoketjulliset haalarit ovat helppoja pukea. Niitä ei kuitenkaan sattunut löytymään mieluisia niin näillä mentiin. Tykkäämme kärjellisistä haalareista ja housuista, koska sukat eivät yleensä pysy jalassa kun vauva potkii. Niissä vain ei ole koon suhteen yhtä paljon joustoa, kun lahkeita ei voi kääriä tai varpaat voi ruveta puristamaan.

Synkeän estetiikan arvostajana myös vauvanvaatteissa suosin tummaa värimaailmaa. Muutkin perheenjäsenet tykkäävät pukeutua mustaan, joten on hyvä jos vauvan vaatteet voi pestä samassa. Mutta koska mustia vauvanvaatteita ei ole niin helppo löytää, meillä on paljon myös valkoista ja sinistä. Vaaleat vaatteet pesen yhdessä valkoisten petivaatteiden ja harsojen kanssa.

Mielestäni vauvan vaatteita on turha hamstrata etukäteen varmuuden vuoksi. Tarvittaessa niitä voi hankkia lisää, tai vauva voi käyttää seuraavan koon vaatteita. Ensimmäisenä vuorokautenaan kuopuksemme ei edes käyttänyt vaatteita, pidimme häntä peittoihin kapaloituna ja puimme vaatteet vasta kotiin lähtiessä. Yleensä vaatteita myös saa lahjaksi, joskus yllättäviltäkin tahoilta. Yhtenä päivänä meidän ovikello soi ja siellä oli naapuri. Hän kävi tuomassa lahjakassin jossa oli body ja housut. Myös työkavereiltani sain ihanan lahjakassin. Arvostin erityisesti itsetehtyjä junasukkia ja tumppuja jotka oli meidän makuun mustan värisiä.

Lahja työkavereilta äitiyslomalle jäädessä

Tarvittava määrä riippuu myös siitä kuinka usein pesee pyykkiä. Kuivausrumpu tai kuivaava pesukone nopeuttaa pyykkihommia. Itse koitan välttää laittamasta vaatteita kuivausrumpuun, koska se kutistaa ja kuluttaa niitä. Meillä on ainakin 15 vuotta vanha kuivausrumpu, jonka saimme isältäni kun hän muutti ulkomaille. Käytän sitä pyyhkeille ja lakanoille, mutta jos jonain päivänä se hajoaa, emme hanki uutta.

Pesen usein pyykkiä koska pyykkivuoret ahdistaa minua. Joskus vaippa vuotaa ja nykyään vauva puklaa paljon. Omakin paita kastuu maidosta vähän väliä liivinsuojista huolimatta, tai saan puklut päälleni. En myös jostain syystä koskaan opi varovaisuutta ja olen useampaan kertaan saanut suihkupissat tai sinappiräjähdykset päälleni. Mieskin on saanut osansa pari kertaa, mutta yleensä hän on väistänyt osuman ja päässyt pyyhkimään kodinhoitohuoneen lattiaa.

Meillä on siis koko 62 ollut jo käytössä, joten seuraavaksi aiheena 1 kk vauvan minimalistinen vaatekaappi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.